Grenar inom cykelsport

Cykling är en mycket populär sport som innehåller en mängd olika grenar inom själva cykelsporten. De olika sätten att cykla på går att variera på många olika sätt, till exempel genom att cykla MTB i skogen, landsvägscykling på en racercykel, cykling på bana (så kallad velodrom), BMX och cykelcross. Att hålla på med cykling är något som nästan alla kan göra vare sig man vill tävla i det eller ej.

Följande cykelsporter hör till de allra vanligaste och mest populära:

MTB: En mountainbike (som förkortas MTB) är en cykel som är anpassad för att ta sig fram i lite svårare terräng i skog och mark. Den har oftast många fler växlar än en vanlig cykel, sällan under 21, och dessa växlar sitter utanpå. Vanligtvis har dessa cyklar grövre tumstorlek på däcken och saknar fotbroms. I början av 1990-talet blev denna typ av cykel populär och i slutet av 90-talet blev det en OS-gren. MTB-cyklingen uppstod först i USA för att sedan stiga i popularitet och spridas över resten av världen.

BMX: En BMX-cykel skiljer sig från mängden genom sitt unika utseende, där den med sitt höga styre har en form som inte liknar till exempel en MTB. BMX körs oftast på bana där man kör i olika hopp och kurvor, och liksom för MTB-sporten utvecklades denna typ av cykling i USA.

Racercykling: Racercykling, även kallad landsvägscykling, är en sport vilken namnet avslöjar körs på vägar. Mestadels kör man på landsväg men även på mindre gator och vid större evenemang kan det hända att loppen körs på motorväg. Ett av världens mest kända lopp inom landsvägscykling är Tour de France, som är en årlig tävling som äger rum i Frankrike.

Som landsvägscyklist är man ofta beroende av att få en bra placering i klungan och utveckla sin styrka, antingen genom att vara snabb i backarna eller genom att vara snabb i spurten.

Cykelsporten är med i de flesta stora evenemang så som OS och VM och det mest prestigefyllda priset är naturligtvis en medalj på dessa mästerskap.